Cum să dai startul unei afaceri la tine acasă

Dorința de a deveni antreprenor se dezvoltă în sufletele tot mai multor tineri care vor să își materializeze o pasiune și să dea astfel un rost vieții lor. Însă între dorință și realitate se interpun două aspecte foarte importante: birocrația și nevoia de bani. Acest articol îți arată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a da startul propriei tale firme care să îți susțină viitoarea afacere, dar și cum obții finanțarea necesară pentru a demara și a susține acest proces.


Beneficiile unei afaceri de acasă

O afacere de acasă este o oportunitate excelentă de a face ceea ce îți place, când și cum vrei, fără ca activitatea să îți fie dictată de factori exteriori. Faptul că ai sediul de lucru în propria locuință îți permite să jonglezi cu programul după bunul plac și, totodată, te scutește de cheltuielile implicate de închirierea și întreținerea unui spațiu special.

Pe de altă parte, vei putea transforma colțul de lucru într-un spațiu care îți satisface întocmai nevoile și reflectă personalitatea afacerii pe care vrei să o dezvolți, fără limite. Nu în ultimul rând, munca într-un mediu familiar și personal este mult mai plăcută, lipsită de stres, iar întreaga activitate va fi dictată de voie bună.


Cum găsești ideea de afacere potrivită?

Înainte de a începe să faci pași în direcția deschiderii unei afaceri, este important să pui bazele unui plan bun, în care să iei în considerare toate aspectele esențiale, de la domeniul la activitate, la modul în care vei pune în practică toate ideile sau soluțiile de gestionare a banilor pentru a genera cât mai mult profit.

Evaluează pasiunile și abilitățile personale

Pentru ca o idee de afaceri să prindă contur și să reziste pe piață conform așteptărilor tale, aceasta trebuie să ia naștere din intenții sincere și să fie o reflexie a ta. O afacere dezvoltată din pasiune are șanse mai mari spre succes decât una dezvoltată strict din motivații financiare, lucru pe care îl poți testa pe propria piele. Drept urmare, primul pas pe care trebuie să îl parcurgi este să îți pui întrebări cu privire la ceea ce îți place să faci și cum pasiunea ta se poate dezvolta ca o soluție pentru rezolvarea unor categorii de probleme sau nevoi, rezultând idei de afaceri profitabile. Fie că îți place arta și frumusețea, putând dezvolta servicii de machiaj, fie că ești pasionat de educație și ai experiență în acest sens și vrei să demarezi cursuri pentru a împărtăși mai departe ceea ce ai asimilat, posibilitățile de dezvoltare a unor afaceri mici și profitabile sunt nelimitate. Trebuie doar să fii sincer cu tine și să dai frâu liber creativității pentru a crea ceva unic și atractiv.

Cercetează piața pentru a identifica nevoi nesatisfăcute

După ce ai stabilind ce ai putea să faci și ți-ar aduce plăcere, dincolo de bani, vezi cum poți transforma acest lucru într-o oportunitate de afacere, depistând nevoile pe care le poți satisface prin prestarea serviciilor tale în așa fel încât să vezi cum poți pune bazele unei afaceri cu bani puțini. Pentru mai multe sfaturi și o îndrumare cât mai clară în acest sens, citeste si ghidul nostru despre cum dai startul primei tale afaceri.


Crearea unui plan de afaceri

Acum că ai creionat direcția în care vrei să mergi, este momentul să stabilești concret etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a putea pune în practică ideile, iar pentru asta este nevoie de un plan de afaceri detaliat.

Definirea misiunii și a obiectivelor afacerii

Ce amprentă vrei să își pună afacerea ta asupra pieței? Ce aduc bun serviciile tale în viața celor care le accesează? Prin ce te deosebești, dar și cu ce valori te identifici? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care trebuie să răspunzi pentru a avea o misiune clară care să îți definească în permanență activitatea și care te vor ajuta să te rezumi la câteva idei clare de afaceri.

La fel de importantă este și stabilirea unui obiectiv general pe care să-l urmărești de la început, plus alte obiective secundare prin intermediul cărora să îl atingi. Setarea unui țel concret îți va aduce mai multă claritate, lucru care te va ajuta să rămâi pe o pantă pozitivă. Analizează exemple de afaceri de familie și vezi care este acel aspect care a asigurat succesul acestora. Poate fi vorba de un produs anume, de o comunicare specială, de o abordare deosebită. Descoperă rețeta succesului și vei vedea că poți dezvolta și tu afaceri cu bani puțini.

Analiza pieței și identificarea publicului țintă

Următorul pas îl reprezintă analiza și evaluarea persoanelor cărora te adresezi: cine sunt, ce valori au, ce soluții caută, unde îi găsești, cum comunică și multe alte astfel de detalii te vor ajuta să știi ce strategie să abordezi și către ce tipuri de afaceri profitabile pentru începători să te orientezi. La fel de important este să-ți cunoști și concurența, să vezi cum acționează și ce dă roade în cazul lor, pentru a implementa și tu în abordarea ta, atât timp cât se potrivește filosofiei de brand. Poți împrumuta idei de business deja consacrate atât timp cât aduci un element de noutate, de autenticitate, prin care să te distanțezi de competiție într-un mod avantajos.

Estimarea costurilor inițiale și a veniturilor așteptate

Din momentul în care toate detaliile sunt puse la punct, poți începe să iei în calcul și partea financiară. Apelează la un profesionist căruia să îi comunici ideile tale de afaceri de acasă și care să te ajute să estimezi care este investiția inițială și în cât timp o vei recupera, pentru a ști cum să gestionezi bugetul mai departe. Totodată, creionează cel mai pozitiv și cel mai negativ traseu de care s-ar putea lovi ideea ta de afacere online de acasă, în așa fel încât să fii pregătit pentru orice situație, din punct de vedere financiar și nu numai.


Aspecte legale ale unui business de acasă

După ce ai trecut prin întreg procesul creativ și de planificare, este timpul să faci primii pași concreți pentru a materializa idea de afacere online, iar pentru a putea face asta, este necesar să cunoști în detaliu cerințele legislative din spatele acestui demers.

Înregistrarea afacerii

Pentru început, vei avea nevoie de o formă juridică de derulare a afacerii, fie că vorbim de PFA sau SRL, ca două dintre cele mai întâlnite tipuri de companii active în România. Ulterior, va fi nevoie să stabilești un nume și un sediu social pentru afacere, să o înregistrezi la Registrul Comerțului și să depui capitalul social într-un cont special destinat, urmând ca, în cazul în care totul este în regulă, procedura să se finalizeze în cel mult două săptămâni

Obținerea permiselor și licențelor necesare

În funcție de domeniul pe care l-ai ales pentru ideea ta de afacere mică de acasă, dar și de serviciile pe care le vei presta, vor fi necesare documente care să demonstreze că viitoarea afacere respectă reglementările de calitate și siguranță adoptate la nivel național. În domeniul frumuseții ai nevoie de cursuri acreditate pentru a putea presta, în domeniul alimentar se impune deținerea unor licențe sanitare, în domeniul educațional ai nevoie de expertiză în aria în care urmează să activezi etc. Analizează care sunt cele mai avantajoase idei de afaceri pentru tineri și ia legătura cu autoritățile locale și naționale pentru a-ți comunica cu exactitate ce fel de licențe și permise se impun afacerii tale și cum le poți obține.

Înțelegerea reglementărilor pentru afaceri la domiciliu

Următorul pas în procesul tău de deschidere a unei afaceri acasă îl reprezintă consultarea legislației cu privire la deprinderea unor astfel de activități. Este important să știi ce ai voie sa faci, între ce limite, care sunt regulile pe care trebuie să le respecți și cum poți asigura viitorilor tăi clienți cele mai bune condiții pentru a evita riscuri ulterioare. Un avocat sau autoritățile specializate îți pot oferi mai multe detalii concrete și despre acest aspect.


Finanțarea afacerii

Banii sunt o resursă esențială pentru a putea face acest vis să devină realitate, iar pentru a fi sigur că obții rezultate satisfăcătoare, fără să riști foarte mult, fă-ți un plan financiar bine pus la punct și gestionează eficient bugetul.

Utilizarea economiilor personale

Fără o bază financiară solidă este greu să urmezi un traseu ferit de probleme, motiv pentru care este important să ai câteva economii acumulate strict cu acest scop. Le vei putea utiliza pentru a acoperi taxele de înființare și a asigura plățile esențiale pentru primele luni în care profitul abia se stabilizează.

Investiția în echipamente și materiale necesare

De asemenea, tot la început va fi nevoie să îți asiguri stocurile de materiale de lucru și să achiziționezi aparatura esențială care să te ajute să îți dezvolți activitatea. Toate aceste cheltuieli pot atinge un prag ridicat, ceea ce necesită să fii pregătit din timp.

Credite de nevoi personale ca metoda de finanțare

În cazul în care la momentul înregistrării plăților observi că suma rezultată depășește calculele pe care le-ai făcut inițial, este important să știi că există soluții rapide la care poți apela fără probleme astfel încât să acoperi lacunele financiare cu care te confrunți la un moment dat. Indiferent de motivul pentru care ai nevoie suplimentară de bani, poti face apel la un credit de nevoi personale avantajos pentru afacerea ta de la OKcredit.


Strategii de marketing și promovare

După ce ai îndeplinit toți acești pași de bază, este momentul să te faci cunoscut și să atragi cât mai mulți clienți, astfel încât să asiguri un profit în creștere, cu investiții minime în promovare.

Crearea unei identități de brand

Este important să te folosești în mare parte de propriile resurse atunci când vrei să te promovezi eficient, iar creionarea unei identități unice și autentice, este primul pas spre un brand puternic. Armonizează latura conceptuală a afacerii tale, cu elemente de vizual și senzorial care să ofere clienților o experiență inedită cu care să te poată asocia constant și care să îi facă să revină.

Utilizarea canalelor de social media

După ce ai conturat un brand unic, poți începe să îi pui în evidență valorile pe canale de comunicare proprii, cum sunt rețelele de socializare, unde ai ocazia să atingi o audiență impresionantă fără să faci eforturi mari în acest sens. Asigură o comunicare personală și eficientă, creează comunități, atrage și fidelizează potențiali clienți, iar asta te va aduce cu un pas mai aproape de succes.


Gestionarea creșterea și dezvoltarea afacerii

Ai creat afacerea, ești cunoscut, ai o bază importantă de clienți, lucrurile par să fi urmat o direcție benefică, dar cum faci să obții și mai mult, să oferi și mai mult? Există trei etape pe care poți să le parcurgi în acest sens:

Monitorizarea performanței afacerii

Analizează traseul afacerii tale de la început până în prezent, bifează momentele foarte bune, dar și etapele mai dificile și vezi ce ai fi putut îmbunătăți. Notează care crezi că sunt acțiunile care îți aduc beneficii și încearcă să le realizezi mai des, în timp ce remediezi elementele care au un impact negativ asupra activității generale.

Colectarea feedback-ului de la clienți

Clienții sunt cei care îți pot oferi oricând soluții pentru problemele pe care le întâmpini, trebuie doar să îi întrebi. Solicită mereu recenzii pentru bunurile sau serviciile pe care le oferi, iar pe această cale vei avea o opinie obiectivă și foarte relevantă, care reprezintă punctul de plecare spre o dezvoltare cu adevărat benefică.

Planificarea pentru extindere și diversificare

După ce ai colectat toată informația, este momentul să o pui în aplicare, însă pe baza unei strategii bine conturate, care să-ți permită să integrezi treptat fiecare modificare, să testezi și să analizezi impactul. Acționează întotdeauna pe baza unui plan și efectele pozitive vor apărea în scurt timp.


Concluzie

Idei de afaceri de acasă, online sau nu, sunt multe și să pui bazele uneia pare să fie o decizie foarte benefică pe care poți să o iei pentru tine și bugetul tău, atât timp cât domeniul de activitate îți permite acest lucru. Ai șansa să faci economii importante, să personalizezi întreaga existență și să profiți de oportunitățile de dezvoltare, fără să te lovești de limite exterioare. În plus, pentru a garanta o creștere fulminantă, poți oricând să accesezi un credit de nevoi personale de la OKcredit care să îți ofere baza financiară de care ai nevoie pentru a materializa ideile de dezvoltare a afacerii. Fără condiții stricte sau controale în prealabil, obții banii de care ai nevoie în doar câteva ore, întreg procesul fiind simplificat.

Despre Autor

"Numele meu este Mădălina și activez în marketing-ul digital de 4 ani. Principalele mele abilități sunt comunicarea eficientă și creativitatea."

whatsapp Suntem pe WhatsApp