Ce trebuie să știi înainte de a da startul primei tale afaceri?

Dacă ai o idee inovativă pe care vrei să o fructifici și să o transformi într-o afacere de succes tot ce trebuie să faci, în primă instanță, este să începi. Este un proces complex și dificil pe alocuri însă, din momentul în care ai intrat în cursă, șansele să dai înapoi sunt foarte mici. Vor apărea provocări la tot pasul, dar și soluții optime de depășire a acestora, poate că te vei lovi de obstacole, dar satisfacția depășirii acestora și a succesului atins este mai mare decât orice greutate.

Acum că ești în totalitate convins de faptul că vrei să urmezi acest drum, poți începe să te informezi cu privire la tot ce presupune inițiativa, ca mai apoi să îți conturezi un plan strategic pentru a fi sigur că reușești să îți îndeplinești obiectivele într-un timp cât mai scurt. Iată care sunt principalele etape pe care trebuie să le parcurgi în acest demers:


Identifică ideea de la care pornești afacerea

O idee genială face diferența dintre o afacere de succes și una mediocră, așa că asigură-te că aloci suficient timp șlefuirii acesteia. Oricare ar fi direcția pe care vrei să te focusezi, este important să te concentrezi pe câteva aspecte esențiale înainte să începi să faci primele acțiuni pentru a o concretiza.

Evaluează piața și competiția

Pentru început, trebuie să înțelegi că cel mai probabil nu ești sigurul care s-a gândit la această oportunitate și că este posibil să existe alte câteva societăți care tratează aceeași problemă ca tine. Acest lucru nu trebuie să te descurajeze, ci să te facă să valorifici și mai mult ceea ce vrei să oferi. Analizează foarte bine afacerile similare deja existente, observă care sunt principalele atuuri în abordarea lor și care sunt punctele slabe care ar trebui îmbunătățite. Încearcă să implementezi în strategia ta acele aspecte care se pliază pe natura și personalitatea afacerii pe care vrei să o deschizi și, în același timp, asigură-te că vii cu ceva nou, ceva care te diferențiază și te face unic pe piață. Totodată, studiază îndeaproape problemele pe care le poți rezolva prin produsele sau serviciile pe care urmează să le lansezi, acesta este principalul mod prin care vei atrage o comunitate vastă de potențiali clienți.

Cum să alegi idei de afaceri profitabile

Acum că ai o imagine de ansamblu bine conturată asupra pieței și a posibilităților pe care ți le oferă, poți încerca să îți defalci ideea principală în alte câteva sub-idei pentru a putea analiza mai în detaliu oportunitățile pe care le ai. Încearcă să descoperi care sunt acele variante care ar implica cele mai puține costuri.

În cazul în care produsele pe care urmează să le vinzi pot fi realizate manual, ocupă-te de acest lucru în primă instanță, în așa fel încât să îți poți redirecționa bugetul către alte procese. Hand-made a fost și este mult mai apreciat, datorită valorii umane pe care o aloci produsului.

Încearcă să atribui un factor interesant chiar și celor mai banale idei de afaceri. Pentru o cafenea, spre exemplu, asigură-te că oferi nu doar cafea, ci o experiență în sine. Conturează un ambient deosebit, creează zone speciale pe baza unui concept, zone ideale pentru poze și astfel vei obține și reclamă gratuită. Cum îți sună cafenea și florărie? Vizual este ceva fantastic, iar profitabilă o vei face tu să fie.

Depinde foarte mult de nișa pe care te axezi, însă există nenumărate modalități prin care poți obține profit ridicat cu investiții minime, trebuie doar să aloci suficient timp pentru a le depista.


Planificarea etapelor

Până acum am schițat afacerea și am conturat un traseu principal, marcând punctul final în care îți dorești să ajungi. Dar cum faci asta și, mai ales, cu bani puțini? Totul este o chestiune de planificare care, dacă o faci ca la carte de la bun început, îți va aduce reușite semnificative.

Studiul nișei de business

În ce sferă vrei să activezi am stabilit deja, mai rămâne doar să îți creezi un loc important acolo. Acest lucru îl poți face prin analiza celor care și-au conturat succesul înaintea ta, cum au reușit și ce tactici poți împrumuta și tu pentru a le urma traseul. Totuși, încearcă să păstrezi o direcție cât se poate de specifică și nu generaliza foarte mult pentru a nu te pierde printre sutele de alte opțiuni deja existente, ceea ce ne direcționează către următoarea etapă.

Definirea audienței

Ca să îți conturezi o prezență puternică într-un anumit domeniu adresează-te unui segment bine definit de persoane pentru a culege roadele mai repede și mai sigur. Cine este publicul tău țintă, ce nevoi are și cum i le poți satisface? Acestea sunt principalele întrebări la care dacă ai un răspuns clar, obții o bază concretă cu care să îți poți materializa ideile.

Analiza SWOT

Un pas important în dezvoltarea unei afaceri este să cunoști foarte bine mediul în care te arunci și felul în care îi vei putea face față. Determinarea punctelor tari și slabe ale viitorului tău proiect reprezintă un pas important care te va ajuta în demararea strategiilor de poziționare și promovare ulterioare. Totodată, este bine să descoperi încă de la început care sunt oportunitățile și amenințările care te așteaptă, în așa fel încât să îți construiești un plan bine pus la punct de fructificare și, respectiv, eliminare a acestora.

Crearea unui plan de business

În termeni de specialitate, planul de business este acea schiță care conține toate elementele pe care un antreprenor trebuie să le definească și dețină pentru a putea da startul unei afaceri. Aici se vor regăsi toate elementele menționate anterior, plus bugetul pe care îl are la dispoziție spre a le materializa, cum se obține și cum se gestionează acesta.


Forma legală și de finanțare

Dacă tot am adus în discuție cel mai important aspect, și anume banii, este momentul să stabilim care este bugetul necesar pentru a pune în practică tot ce am dezvoltat până acum și cum poți suplimenta resursele pe care le deții deja în așa fel încât să faci posibilă îndeplinirea visului tău.

Determină suma de care ai nevoie

O estimare cât mai corectă te poate ajuta să ai parte de un parcurs cât mai lin, fără probleme financiare dificil de rezolvat. Aici trebuie să ții cont de toate costurile pe care le presupune lansarea afacerii, cu toate demersurile birocratice și legale implicate. Totodată, fă o medie a costurilor de producție inițiale. Locația o deții sau este nevoie să o închiriezi? Alocă o sumă distinctă și pentru amenajarea acesteia. După ce toate detaliile sunt puse la punct, ia în calcul salariile, furnizorii, utilitățile, aprovizionările necesare și alte elemente logistice esențiale, în funcție de specificul afacerii tale. Toate acestea, la un loc, vor determina suma totală de care ai nevoie pentru a avea parte de un start-up cât se poate de ofertant.

Explorează și alte opțiuni financiare

Cu siguranță că atunci când pornești cu astfel de idee la drum, deții anumite economii pe care să te poți baza pentru a le transforma în realitate. Poate că ai accesat fonduri de finanțare pentru firma nou înființată, fie că te bazezi pe forțele proprii, ai nevoie de un buget bine pus la punct care să îți acopere toate nevoile esențiale până începi să obții profit.

Totuși, de multe ori s-ar putea să constați pe parcurs că ceea ce ai calculat la început nu se potrivește întocmai cu ceea ce întâmpini pe teren și să necesiți o sursă de finanțare suplimentară pentru afaceri. Ce faci în această situație? Okcredit îți vine în ajutor cu soluții adaptate pentru situațiile de urgență. Poți accesa serviciile instituției ori de câte ori întâmpini probleme în a onora plata salariilor, utilităților sau a altor cheltuieli neprevăzute care trebuie efectuate cât mai curând. Poți obține sume cuprinse între 200 și 3.000 de lei în doar câteva minute, în așa fel încât să nu te confrunți cu întârzieri care să afecteze ritmul pe care l-ai creat până în acel punct. Suplimentează bugetul companiei cu un credit in rate și bucură-te de o soluție optimă de finanțare pentru afaceri mici!

Alege o formă juridică pentru firmă

Orice întreprindere economică are obligativitatea de a se baza pe o formă juridică de organizare, fie aceasta SNC, SCS, SA, SCA, SRL sau PFA. În funcție de natura afacerii și de modalitatea de funcționare, vei alege dintre aceste posibilități pentru a îndeplini toate reglementările legale în vigoare. Un avocat sau un specialist contabil te vor putea direcționa către opțiunea ideală pentru tine.


Construcția brand-ului

Odată cu finalizarea tuturor responsabilităților practice de dezvoltare a unei companii, te vei putea ocupa de imagine. Pentru ca o afacere să devină un brand puternic este necesară o abordare profesionistă și personalizată pe care o vei putea implementa cu ajutorul unei echipe de marketing și PR.

Dezvoltă identitatea de brand

Brandul este entitatea pe care o vizează orice afacere, fiind acea imagine, interpretare sau percepție cu care este asociată o companie de către publicul pe care îl vizează. O identitate puternică de brand este o pârghie de lansare pe piață. În acest punct vei alege toate elementele conceptuale, vizuale, verbale, auditive și olfactive, dacă este cazul, pentru a contura un tot unitar unic, special, care incită și care atrage audiența vizată.

Alege un nume de business

Care este denumirea sub care vei activa și te vei prezenta? Numele are o importanță majoră în ceea ce privește impactul pe care afacerea ta îl va avea pe piață. Asigură-te că este sugestiv și reprezentativ, atractiv și ușor de reținut pentru a-l exploata din plin.

Creează un website

În anul 2023 trebuie și vrei să exiști și în mediul online ca să vinzi, să comunici cu audiența ta și să creezi conexiuni și relații, iar un site propriu este modalitatea ideală prin care poți face toate acestea, la costuri reduse.


Lansarea business-ului

Am ajuns și în ultima etapă în care decizi felul în care îți vei face apariția. Lansarea afacerii este punctul zero între tine și audiența ta și de aceea, este nevoie să conturezi un eveniment memorabil prin care să impresionezi încă din prima secundă.

Modalități de lansare a unei afaceri

Una dintre cele mai eficiente modalități existente la ora actuală este prin crearea unei prezențe relevante în mediul online. Pe lângă site-ul propriu, creează-ți pagini și pe rețelele sociale populare, unde să creezi conținut de calitate și să atragi cât mai multe persoane să facă parte din comunitatea ta. Aici vei putea expune toate momentele importante din existența brandului, pentru a-l face pe consumator parte activă din poveste și a crea legături strânse.

Organizează un eveniment grandios de deschidere, cu un specific aparte, care să facă lumea curioasă și să vrea să afle despre ce este vorba. Încearcă să integrezi o modalitate prin care potențialii clienți prezenți să experimenteze o mică parte din ceea ce ar primi dacă ar face o achiziție ulterioară de la tine: oferă mostre, ședințe gratuite, fă-i să se simtă în centrul atenției etc.

Pune în practică metode de favorizare a primilor clienți care îți calcă pragul. Motivează-i să vină la tine încă din prima zi, să cumpere și premiază această inițiativă și, cu siguranță, vei câștiga simpatia multora.

Oportunitățile și posibilitățile de lansare sunt nenumărate, însă este important să știi cum să alegi varianta ideală pentru tine și publicul căruia i te adresezi.

Strategii de marketing

Marketingul este instrumentul ideal prin care să te bucuri de mai multă vizibilitate, iar o strategie bine pusă la punct te va aduce mai aproape de succes. Optimizează site-ul pe motoarele de căutare pentru a apărea printre primele rezultate, bazează-te pe o comunicare deschisă și eficientă, demară diverse campanii atât în mediul online, cât și fizic, oferă multiple promoții și reduceri, fii deschis la feedback și încearcă să ții cont de recomandări. Toate aceste mici detalii vor face diferența în timp.

Interpretarea rezultatelor

Pentru a măsura eficacitatea deciziilor tale, va fi nevoie să colectezi toate rezultatele obținute și să le compari cu așteptările creionate la început. Acest pas va fi foarte ușor în cazul demersurilor online, deoarece majoritatea platformelor îți oferă acces la statistici foarte detaliate. Lasă acest demers pe mâinile specialiștilor de marketing și, după ce s-a conturat o concluzie, analizați împreună care sunt abordările care dau roade și unde ar trebui efectuate îmbunătățiri pentru un traseu și mai ofertant.

În concluzie, crearea unei afaceri este un risc pe care ți-l asumi, însă dacă ai încredere în ideea ta, poți obține rezultate excelente. Atunci când ai alături echipa potrivită și surse de ajutor necondiționat, ai posibilitatea să creezi lucruri mărețe care îți vor genera o satisfacție copleșitoare în timp.

Îndrăznește să crezi în ideea ta și bazează-te pe parteneri precum OKcredit care îți oferă soluții de finanțare pentru începerea unei afaceri pentru a te ajuta să depășești orice impas și conturează astfel un business de succes!

Despre Autor

"Numele meu este Mădălina și activez în marketing-ul digital de 4 ani. Principalele mele abilități sunt comunicarea eficientă și creativitatea."

whatsapp Suntem pe WhatsApp