Educație financiară - Cum să îți planifici inteligent bugetul

Lipsa banilor poate fi o problemă pentru mulți, însă soluția se află în mâinile fiecăruia dintre noi, în felul cum ne gestionăm finanțele și cum ne raportăm la bani în general. Educația financiară este primul pas către un trai mai bun, fără grija zilei de mâine, indiferent de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Dacă înveți câteva reguli de bază pe care le pui în aplicare în mod constant, vei putea observa cum calitatea vieții tale crește semnificativ, fără ca veniturile să se schimbe neapărat. Simplul fapt că îți prioritizezi cheltuielile sau că faci un cont de economii poate marca o diferență majoră.


Care sunt cele mai des întâlnite metode de planificare bugetară?

Pentru a putea începe să îți planifici bugetul trebuie mai întâi să experimentezi toate soluțiile pe care le ai la dispoziție pentru a o putea adopta ulterior pe cea care ți se potrivește. Unele persoane funcționează mai bine în momentul în care știu că și-au achitat toate responsabilitățile, în timp ce altele pun pe primul loc propriul buget de economii. Iată două dintre cele mai utilizate metode și stabilește tu care dintre ele crezi că ar da randament în cazul tău:

Cheltuieli pe primul plan

Facturile, chiria, mâncarea sunt chestiuni de maximă importanță care trebuie achitate în fiecare lună. Dacă acestea îți provoacă stres din punct de vedere financiar, faptul că le vei tăia primele de pe lista de cheltuieli îți va aduce liniște pe acest plan, urmând să stabilești cum împarți banii rămași ulterior. Acest plan poate fi unul eficient, atât timp cât te asiguri că din suma rămasă vei putea pune o mică parte și într-un cont de economii, astfel încât să nu trăiești la limită.

Economii pe primul plan

La cealaltă extremă există și schema în care economiile sunt principalul interes. Ai încasat salariul și redirecționezi imediat un anumit procent către un cont secundar și abia mai apoi împarți suma rămasă către cheltuielile esențiale. Acest model te ajută să economisești lună de lună, fără să existe scuza că nu au rămas suficienți bani și pentru asta. În schimb, este nevoie să te asiguri că plățile absolut necesare nu îți consumă întreg venitul și nu ajungi să te chinui până la următorul salariu. În ambele cazuri este nevoie de un echilibru. Cu toate acestea, specialiștii recomandă o a treia variantă, mult mai specifică, sub forma unei metode de calcul a bugetului familiei după regula de 50 30 20.


Ce este regula 50 30 20?

Dacă îți este dificil să urmezi un plan financiar, cel mai probabil această metodă îți va fi de folos. Explicat în linii mari, pornim de la premisa în care ai acces la 100% din veniturile tale lunare, pe care le distribui foarte strict în funcție de gradul de importanță. 50% din sumă va fi direcționată către cheltuieli de maximă necesitate precum chirii, facturi, rate, alimente și alte plăți care nu suportă amânare. Dorințele personale sunt o parte importantă și nu trebuie ignorate. Micile plăceri fac viața mai frumoasă și pentru a nu resimți frustrare din punct de vedere financiar 30% din venituri vor fi alocate în această direcție. Fie că alegi să îi cheltui lunar pe chestiuni mărunte, fie că alegi să îi pui deoparte pentru vacanțe sau anumite achiziții la care ai visat mereu, această componentă a bugetului tău trebuie să existe. Cei 20% rămași reprezintă depozitul de economii pe care îl crești lună de lună cu pași mici, dar siguri.

Deși poate părea greu să urmezi o schemă atât de strictă, vei vedea că imediat ce faci calculele, sumele rezultate sunt mai mult decât rentabile. Primul pas spre reușită este să reduci cheltuielile inutile și să te concentrezi pe ceea ce contează pentru tine cu adevărat. Doar în acest mod vei putea obține stabilitate financiară într-un timp relativ scurt, astfel încât economia ca subiect general să nu mai reprezinte o piedică în calea ta de a trăi așa cum îți dorești.

Stabilirea obiectivelor

După ce ai înțeles sistemul de lucru în linii mari, poți trece la listarea tuturor cheltuielilor pe care le ai într-o lună, până la cea mai mică. În momentul în care le ai pe toate în față, îți va fi mai ușor să stabilești care sunt cu adevărat esențiale și la care poți să renunți fără probleme. Următorul pas este să îți setezi un nivel pe care vrei să îl atingi în relația ta cu banii și să te organizezi în funcție de acesta. Spre exemplu, dacă vrei să îți cumperi o casă trebuie să răspunzi mai întâi la întrebări precum: Care este bugetul maxim pe care ești dispus să îl aloci în acest sens? În câți ani ai vrea să materializezi acest lucru? În funcție de acești parametri te vei putea organiza mai bine și există șanse mult mai mari să te ții de planul inițial, având în vedere că există un obiectiv clar pe care îl țintești și care îți va da motivația necesară să continui.

Cum să îți urmărești cheltuielile?

În cazul în care ți se pare dificil să te așezi la masă și să spui cu exactitate pe ce se duc banii lunar, poți încerca să îți notezi fiecare tranzacție pentru o perioadă de probă de câteva luni. Oricât de mică ar fi suma cheltuită, noteaz-o într-un carnețel sau într-un fișier digital, dacă îți este mai ușor, cu toate detaliile importante: unde ai făcut plata, ce ai cumpărat, data și nu în ultimul rând, valoarea. În acest mod vei avea o imagine clară asupra comportamentului tău financiar și vei putea observa ce obiceiuri aparent inofensive îți sabotează încercările de a economisi. Poate fi vorba de faptul că preferi să iei masa în oraș de câteva ori pe săptămână, ori că îți cumperi cafea zi de zi de la magazinul tău preferat. Deși este o sumă mică inițial, raportat la întreaga lună, valoarea te va uimi. Alternative mai ieftine sunt la fiecare pas, trebuie doar să fii conștient de impactul pe care fiecare alegere îl are asupra bugetului tău.


Ce faci cu bugetul personal?

Începutul va reprezenta cea mai grea parte din întregul proces. În cazul în care vii deja cu datorii din lunile precedente, să te stabilizezi imediat și să urmezi un plan atât de strict îți poate părea imposibil și vei avea tendința să renunți. Pentru a evita aceste situații, există câteva trucuri la care poți apela, astfel încât să ajungi la linia de plutire, înainte să dai startul planificării bugetului personal.

Încearcă o lună fără cheltuieli

O soluție pe care o ai la îndemnă oricând, indiferent de veniturile sau cheltuielile pe care le ai, este să renunți la a mai face achiziții inutile, orice ar însemna acestea pentru tine, pentru o lună. Ai lista de cheltuieli realizată anterior în față. Fie că vorbim de cumpărături online, de comenzi de mâncare, de ieșiri în oraș, bilete la spectacole sau orice altă mică plăcere, fă un mic efort și amână-le pentru o lună. În acest mod, vei putea aloca aproximativ 50% contului de economii, bani pe care îi vei putea utiliza luna următoare pentru a te putea organiza.


Ce poți face atunci când depășești bugetul?

Perseverența și dorința de a avea un buget eficient sunt principalele aspecte care îți vor defini această călătorie financiară. Însă, pot apărea situații neprevăzute care să îți dea peste cap întreaga stabilitate pe care ai creat-o. Ce faci în acest caz: apelezi la contul de economii ori cauți soluții alternative?

Revizuirea lunară a bugetului

Aceasta poate fi o soluție eficientă în cazul în care ești dispus să renunți la rigurozitatea pe care ai demonstrat-o până la momentul respectiv. Dacă situația îți permite, poți încerca să incluzi o a patra categorie în schema necesități-dorințe-economii și să schimbi procentele fiecăreia după cum se cere. Fă un nou calcul al bugetului incluzând și această componentă și vezi dacă varianta se dovedește a fi eficientă sau nu. Totuși, problema o reprezintă faptul că metoda în cauză devine ineficientă în momentul în care vorbim despre o plată pe care trebuie să o faci urgent și care nu îți permite să recalculezi fiecare amănunt.

Optează pentru un credit până la salariu

Ai depășit bugetul? Îl poți reface cu un credit pana la salariu! Okcredit îți vine în ajutor cu soluții alternative la care să apelezi atunci când te confrunți cu probleme financiare urgente care nu suportă amânare. Indiferent care ar fi motivul pentru care ai ajuns în impas financiar, rate mai mari, facturi în continuă expansiune, situații medicale sau profesionale, pentru fiecare dintre acestea și nu numai vei putea accesa imediat sume cuprinse între 200 și 3.000 de lei. Condițiile de acordare sunt minime și vei putea intra în posesia banilor în aceeași zi atât timp cât ai peste 20 de ani și deții o sursă stabilă de venit. Okcredit te susține oricând să depășești orice impas de ordin financiar, astfel încât să nu pui în pericol echilibrul economic pe care ai încercat să îl obții atât timp. În loc să atentezi la contul de economii și să destabilizezi întreg obiectivul stabilit inițial, mai bine apelezi la un credit până la salariu pe care să îl restitui sacrificând bugetul pentru dorințe din luna următoare, ori recalculând sistemul de planificare bugetară, însă pe termen foarte scurt.

Puterea stă în mâinile tale chiar și atunci când vine vorba de factorul financiar. Chiar dacă veniturile lunare nu sunt la nivelul la care ți-ai dori, o organizare eficientă te poate ajuta să nu te mai raportezi la această chestiune ca la o problemă din cauza căreia nu te poți bucura din plin de viață și îți impui restricții lună de lună, an de an. Educația financiară individuală are puterea să îți schimbe întreaga existență și depinde doar de tine să alegi dacă vrei să îți îmbunătățești situația, ori să rămâi prins în același cerc vicios care pare să nu aibă ieșire.

Planifică-ți bugetul, economisește, apelează la metode alternative de împrumut și întreaga ta relație cu banii se va schimba în bine!

Despre Autor

"Numele meu este Mădălina și activez în marketing-ul digital de 4 ani. Principalele mele abilități sunt comunicarea eficientă și creativitatea."

whatsapp Suntem pe WhatsApp