Care este diferența dintre overdraft și linia de creditare tip revolving?

Dacă te confrunți cu momente dificile din punct de vedere financiar este important să cunoști toate soluțiile pe care le ai la dispoziție pentru a depăși cât mai rapid situația. Un credit bancar clasic poate că nu este întotdeauna cea mai la îndemână soluție și tocmai de aceea colaborarea cu un IFN se dovedește a fi mult mai rentabilă din toate punctele de vedere prin prisma faptului că îți oferă posibilitatea de a îți configura propria rezervă de bani pe care să o poți accesa oricând ai nevoie. Totuși, există multiple tipuri de servicii pe care aceste instituții ți le oferă. Cum știi ce să alegi în funcție de problema cu care te confrunți? În cele ce urmează îți vom prezenta pe larg care sunt diferențele dintre un overdraft și un credit de tip revolving astfel încât să poți lua o decizie în perfectă cunoștință de cauză.


Ce înseamnă overdraft?

În linii mari, un overdraft este un credit pe care îl poți obține de la bancă direct pe cardul curent pentru a-l utiliza drept fond de rezervă prin care să îți poți rezolva situațiile de urgență financiară. Valoarea pe care o poți accesa este, de regulă, suma a maxim 3 salarii nete, în cazul în care nu există o convenție între bancă și angajatorul tău. Este ideal pentru rezolvarea problemelor neprevăzute care apar cu câteva zile înainte de salariu, dar nu neapărat pentru acoperire pe termen lung.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru accesarea overdraftului?

Deși este mai ușor de accesat decât un credit bancar clasic, există câteva criterii pe care trebuie să le îndeplinești pentru ca banca să fie de acord să îți ofere acest pachet financiar. În primul rând, este nevoie să poți face dovada unui venit activ, suficient ca să îți poată acoperi schema de rambursare. De asemenea, trebuie să ai cel puțin trei luni vechime la locul actual de muncă să fii deja client al băncii în cauză, cu un cont curent și card de debit active. Totodată, fiecare instituție în parte poate dezvolta propriile cerințe și tocmai de aceea este foarte important să te informezi bine înainte de faci acest pas.

Ce limitări are un overdraft?

Deși este prezentată ca o soluție salvatoare, adevărul este că overdraftul vine și cu o serie de dezavantaje deloc de neglijat. În primul rând, dobânzile pot fi ridicate, lucru care îți poate aduce îndatorări pe perioade mai mari și chiar dacă plătești dobândă doar pentru suma utilizată, perioada în care alegi să o restitui poate influența foarte mult valoarea totală de returnat.

În al doilea rând, în momentul în care ai optat pentru un astfel de serviciu, poate fi dificil să renunți la locul actual de muncă sau să îl schimbi. Acest pas îți poate genera obligația de a restitui integral suma împrumutată.

Un alt dezavantaj îl reprezintă faptul că suma oferită depinde în mod direct de venitul tău. Dacă în cazul altor linii de creditare există un interval clar din care poți alege, aici valoarea este prestabilită de variabilele impuse de bancă.

Este overdraftul o soluție pe termen lung?

Contrar așteptărilor, specialiștii recomandă să apelezi la această soluție doar pentru probleme urgente, mici ca valoare, pentru a putea achita datoria cât mai repede cu putință. Spre exemplu, dacă ai nevoie de o mică sumă până la salariu și nu dispui de un fond de economii, este perfect în regulă să soliciți un overdraft. În schimb, este de preferat să optezi pentru alte variante în cazul în care îți dorești un ajutor financiar pe termen lung, pentru că dobânda în acest caz nu este deloc prietenoasă și poți ajunge să fii nevoit să restitui sume mari dacă nu te informezi corespunzător.


Ce este o linie de creditare?

Dacă te întrebi ce înseamnă o linie de credit și cum se diferențiază de serviciile bancare clasice, află că aceasta poate fi considerată o altă soluție financiară pe care o ai la dispoziție și care vine cu mai multă libertate și flexibilitate la plata ratelor și a dobânzii. Acest serviciu poate fi definit drept o alternativă flexibilă la un împrumut rapid care îți oferă acces la o sumă prestabilită de bani pentru o perioadă determinată, plus posibilități multiple de accesare și rambursare în funcție de nevoile și posibilitățile tale.

Ce înseamnă creditul de tip revolving?

O alternativă dezvoltată în avantajul beneficiarului, această linie de credit fără garanții propune posibilitatea de a beneficia de o sursă suplimentară de bani, oferită de instituția cu care colaborezi, într-un mod personalizat. Cu alte cuvinte, accesezi creditul, însă retragi și folosești doar cât și când ai nevoie. În acest mod, plătești doar pentru suma utilizată, la care se adaugă și dobânda stabilită inițial, în timp ce pentru restul sumei se alocă un comision minim de neutilizare.

Beneficiul major al acestui tip de serviciu este faptul că odată ce ai rambursat o anumită sumă, aceasta devine din nou disponibilă spre retragere în contul tău, ceea ce înseamnă că îți creezi propria rezervă financiară pe care să o utilizezi după cum îți dorești, pe o perioadă de până la 5 ani.

Care sunt condițiile de accesare a unei linii de creditare?

Criteriile de eligibilitate pentru un astfel de credit sunt minime și ușor de atins pentru mare parte dintre cei care au nevoie de un ajutor financiar. Cu alte cuvinte, dacă ai peste 20 de ani, un venit stabil, un cont bancar și card personal, poți aplica instant cu șanse mari de aprobare. Suplimentar vei mai avea nevoie de un număr de telefon și o adresă de email valide prin care să facilitezi comunicarea cu reprezentanții IFN-ului tău. Poți opta oricând pentru un credit nebancar de tip revolving de la Okcredit în câțiva pași simpli și intuitivi, direct pe site, astfel încât să poți intra în posesia banilor în doar câteva ore.


Ce avantaje aduce o linie de creditare?

Optarea pentru un astfel de serviciu financiar nebancar îți aduce o serie de beneficii importante care să te ajute să depășești ușor și rapid orice impediment sau problemă urgentă. Okcredit este locul în care nevoile tale sunt puse pe primul loc, ceea ce se poate observa prin multitudinea de servicii pe care le ai la dispoziție, dar și suma avantajelor de care poți profita cu fiecare nou contract încheiat.

Opțiuni flexibile

Creditele de tip revolving sunt de mai multe tipuri și poți opta pentru cel care se pliază întocmai nevoilor tale de la momentul respectiv. Poți așadar să accesezi un credit de nevoi personale, un credit până la salariu, în rate, cu buletinul și multe altele. În plus, ai libertatea de a alege ce, cât și cum împrumuți, iar ulterior, cum folosești. Ai la dispoziție sume cuprinse între 200 și 3.000 de lei, iar valoarea o alegi în momentul în care transmiți solicitarea.

Rambursare ușoară

Cu o astfel de linie de creditare, data scadentă nu vine ca un stres greu de gestionat, ci din contră. Tu alegi prima dată scadentă din contract, moment la care vei rambursa doar suma utilizată sau o parte din aceasta, plus dobânda aferentă liniei de credit. Ai posibilitatea să achiți valoarea minimă a ratei stabilite inițial, ori o sumă mai mare, după posibilități, lucru care îți va aduce o altă serie de avantaje financiare. Întreaga procedură se poate realiza direct cu cardul, în așa fel încât să nu fie nevoie să te deplasezi.

Poți accesa oricând creditul

Este un tip de ajutor financiar potrivit pentru situațiile urgente care nu suportă amânare. Te poți decide chiar acum că ai nevoie de bani și să intri pe site pentru a urma pașii. Odată transmisă solicitarea, perioada de procesare este de doar câteva ore, iar dacă primești aprobarea, banii îți vor fi virați în cont chiar în aceeași zi sau cel târziu în decursul următoarei zile lucrătoare.

Ușurința de aplicare

Birocrația din spatele obținerii unui credit de tip revolving a fost eliminată, iar fără deplasări, numeroase documente și justificări poți aplica pentru linia de creditare dorită. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont de utilizator pe platforma IFN-ului cu care colaborezi și să alegi suma dorită cu ajutorul calculatoarelor online pe care le ai, de regulă, la dispoziție. Ulterior, vei fi îndrumat către un formular online pe care să îl completezi cu datele personale solicitate care vor reprezenta baza pentru analiza cererii tale. Transmiți solicitarea și aștepți un răspuns, atât de simplu!


În cât timp trebuie rambursat un credit tip revolving?

Flexibilitatea este principala caracteristică prin care poate fi definit acest serviciu financiar. După cum spuneam deja, data de scadență lunară o stabilești încă de la început, moment la care vei fi nevoit să achiți valoarea minimă calculată inițial, rată plus dobândă, raportate la suma utilizată din plafonul stabilit. Pentru că vorbim de un sistem de plată de tip revolving, ai posibilitatea să retragi din nou sumele rambursate pe o perioadă de până la 5 ani. În tot acest timp poți considera că ai o rezervă personală pe care să o poți gestiona după bunul plac, fără presiune.

Atunci când dispui de soluțiile financiare potrivite, relația ta cu banii se poate îmbunătăți semnificativ, astfel încât să îți poți trăi viața liniștit, fără stresul cheltuielilor neprevăzute. Chiar dacă îți este dificil să economisești pentru a-ți crea un fond de rezervă, există modalități alternative prin care îl poți obține, cu implicații și riscuri minime. Trebuie doar să te orientezi către varianta potrivită pentru tine, oferită de o instituție de încredere cum este Okcredit!

Despre Autor

"Numele meu este Mădălina și activez în marketing-ul digital de 4 ani. Principalele mele abilități sunt comunicarea eficientă și creativitatea."

whatsapp Suntem pe WhatsApp