Cum stabilești bugetul pentru achiziționarea unei mașini în rate?

O mașină nouă se află pe lista dorințelor multora, însă prețurile mari impun amânarea acestui pas până la momentul potrivit. Dar ce faci atunci când acest moment nu mai vine? Răspunsul e simplu: cauți soluții alternative, unele dintre acestea fiind achiziționarea în rate sau accesarea unui credit auto. Aceste două opțiuni îți permit să eșalonezi valoarea totală pe o perioadă prestabilită, în așa fel încât să îți permiți modelul mult visat.

În cele ce urmează vei afla care sunt aspectele la care trebuie să fii atent când alegi mașina, ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea obține un împrumut, dar și cum poți evita situațiile de imposibilitate de plată a ratelor, astfel încât să poți parcurge acest întreg demers fără impedimente.


Verifică prețul întreg al mașinii înainte de achiziționare

Una dintre capcanele în care poți pica atunci când achiziționezi o mașină este să consideri că prețul de cumpărare este singurul cost pe care trebuie să îl acoperi. Realitatea este însă că însușirea acestui bun implică mult mai multe cheltuieli, de care trebuie să fii conștient de la început.

Prețul combustibilului

Fiecare model de mașină are un consum diferit de carburant. Este necesar să iei în calcul acest aspect înainte să semnezi contractul de cumpărare pentru a fi sigur că îți vei permite să o folosești la adevărata sa valoare.

Costul actelor de înregistrare

Achitarea sumei solicitate nu este singurul cost pe care trebuie să îl acoperi la momentul la care treci o nouă mașină pe numele tău pentru că procedura de înregistrare este una complexă și implică diferite taxe pe care trebuie să le ai în vedere.

Costuri de asigurare auto, rovinietă etc.

După ce ai făcut pasul cel mare, mai există o serie de costuri anuale pe care să le acoperi, iar impozitul, asigurarea RCA și rovinieta sunt doar câteva dintre acestea. Se adaugă ulterior și Inspecția Tehnică Periodică, eventuale reparații, costurile de întreținere și lista poate continua.


Alege cea mai bună variantă de leasing auto

Abia în momentul în care ai stabilit că poți acoperi toate costurile pe care modelul de mașină dorit le implică, poți trece la căutarea unei oferte potrivite. Să cumperi în leasing se poate dovedi a fi o soluție foarte eficientă pentru tine în cazul în care nu dispui de suma integrală necesară. Mai exact, o companie specializată plătește pentru mașina pe care o dorești, urmând să îi restitui suma aferentă în rate lunare.

Plătește costul integral al mașinii

Desigur, varianta ideală ar fi să poți achita mașina dintr-o singură tranșă, fără să implici alte contracte în acest proces, însă dacă îți dorești un model nou, s-ar putea ca acest lucru să nu fie palpabil. Poate doar dacă accesezi un credit bancar, dar și aici există multiple aspecte de care trebuie să ții cont, deci studiază foarte bine decizia.

Mașini în rate fără avans

Multe companii de leasing propun contracte care nu implică garanții financiare la început, adică poți să începi derularea contractului fără să plătești un avans în prealabil. Această opțiune se aplică însă pentru o parte dintre achiziții, care nu depășesc un anumit prag financiar, stabilit de instituția în cauză și care se întind pe o perioadă limitată de timp.

Leasing cu avans

În cele mai multe dintre cazuri vei fi nevoit să plătești un avans la începutul contractului. Asta pentru a oferi firmei cu care colaborezi o garanție a faptului că îți vei respecta responsabilitatea de plată, dar și pentru a putea stabili rate lunare cât mai rentabile pentru tine. Tu decizi care dintre aceste variante se pliază cel mai bine situației tale financiare actuale.

Ce poți face când ai rate auto cu istoric negativ?

Istoricul de plată joacă un rol important în ceea ce privește obținerea unor noi contracte. Cu toate acestea, dacă scorul pe care Biroul de Credit ți l-a acordat de-a lungul timpului este unul echilibrat, fără încălcări ale contractului, vei putea îndeplini condițiile de eligibilitate pentru multe dintre creditele auto disponibile pe piață.

În cazul în care acestea îți sunt refuzate, o altă soluție o reprezintă împrumuturile de la IFN-uri care sunt expuse unor condiții mult mai puțin stricte de acordare, însă și suma pe care o poți împrumuta este mai mică.


Ia în calcul și varianta unei mașini second hand în rate

Dacă ai ajuns în punctul în care consideri că nu ești pregătit pentru a face un asemenea pas și te gândești să amâni din nou achiziția din cauza costurilor prea mari, ar fi bine să iei în considerare și opțiunea de a cumpăra o mașină la mâna a doua în rate. Ai fi surprins să găsești câte variante în stare perfectă sunt disponibile și s-ar putea să găsești exact ce cauți în schimbul unor prețuri mult mai avantajoase.

Cum stabilești bugetul pentru un autoturism second hand în rate?

În cazul în care te îndrepți către o astfel de soluție, principalul aspect la care trebuie să fii atent este raportul preț-calitate. Care este starea mașinii? Care este anul de fabricație? A suferit daune considerabile de-a lungul timpului? Cum a fost întreținută? Toate aceste răspunsuri te vor ajuta să stabilești dacă suma solicitată de proprietar este una corectă. Mai mult, o poți expune către evaluare de către un expert, dacă și cealaltă parte este de acord, în așa fel încât să îi poți determina valoarea reală. Ulterior vei putea stabili dacă se încadrează sau nu în bugetul de care dispui.

Auto în rate direct de la proprietar

Atunci când este vorba de autoturisme la prețuri ridicate, unii proprietari s-ar putea să fie de acord să încheiați un contract de plată în rate. Așadar, dacă ai găsit mașina ideală, dar îți depășește posibilitățile actuale, există o șansă să o poți achita. Atenție însă că, spre deosebire de contractele cu instituții financiare, în acest caz numărul de rate este mult mai mic și, implicit, valoarea lor este mai mare.


Ce se întâmplă când nu putem achita ratele auto la timp?

Acum că ești la curent cu toate metodele prin care poți obține suma dorită pentru a cumpăra o mașină nouă, este foarte important să cunoști și riscurile la care te expui în cazul în care nu reușești să îți îndeplinești responsabilitățile de plată în raport cu cealaltă parte.

Vânzarea automobilului (transfer de contract)

În cazul contractelor cu firmele de leasing, acestea pot solicita rezilierea contractului pe motiv de neplată. În acest caz, bunul cumpărat este transferat de sub proprietatea ta spre a acestora, fără să îți poți recupera ratele pe care le-ai achitat deja.

Returnarea automobilului

O situație similară se poate întâmpla și în cazul în care cumperi de la proprietar. Cel din urmă poate solicita legal să îi restitui bunul pe motivul că tu nu ți-ai respectat îndatoririle stipulate în contract. Și în aceste cazuri, de cele mai multe ori, este aproape imposibil să recuperezi suma deja achitată.

Renegocierea ratelor

Există totuși situații în care problema se poate rezolva pe cale amiabilă. Ai șansa să obții o recalculare a ratelor și o prelungire a contractului, în cazul în care valoarea prea mare a acestora este problema cu care te confrunți. În cazul în care instituția este de acord, pentru a restabili echilibrul va trebui să achiți suma restantă și penalitățile aferente întârzierilor înregistrate. Dacă însă nu dispui de toți banii necesari, opteaza pentru o linie de creditare pentru ratele auto. Condițiile pe care Okcredit le propune pentru acordare sunt minime, iar banii îți vor fi virați în cont în decurs de aproximativ 24 de ore, în așa fel încât să poți urgenta întreg procesul.

Executarea silită

Un alt risc pe care îl poți suporta în cazul în care înregistrezi întârzieri ale ratelor mai mari de 30 de zile este ca firma cu care colaborezi să inițieze, în baza contractului, procedura de executare silită. Acest drept este stipulat drept clauză validă în mare parte din contractele de leasing și de aceea trebuie să fii foarte atent la ce semnezi și ce oferi drept garanție. În cele mai multe cazuri este vorba de automobilul vizat, însă pot fi incluse și alte bunuri care vor trece sub proprietatea firmei.

În consecință, chiar dacă ai dorința de a cumpăra un anumit model de mașină, este recomandat să cântărești foarte bine decizia. Asigură-te că dispui de toate resursele pentru a-ți putea permite achiziția și întreținerea autovehiculului și, totodată, pentru a-ți îndeplini îndatoririle pe care le ai în fața instituțiilor cu care colaborezi pentru a face posibilă achiziția. Cu toate acestea, dacă la un moment dat te afli în imposibilitatea de plată, apelează cu încredere la serviciile Okcredit și obține suma de bani necesară pentru a evita penalitățile și pentru a-ți da timp să te redresezi din punct de vedere financiar.

Despre Autor

"Numele meu este Mădălina și activez în marketing-ul digital de 4 ani. Principalele mele abilități sunt comunicarea eficientă și creativitatea."

whatsapp Suntem pe WhatsApp